Bio je ovo moj prvi posjet Malom Mihaljevcu

Zoran Tkalec (59) uvaženi je karikaturist rođen u Puli, odrastao u Bjelovaru s trenutnom adresom u Slatini. Njegova crtačka karijera započela je u djetinjstvu kroz stripove, a s godinama prerasla u bavljenje karikaturom. Svoj posjet Malom Mihaljevcu u sklopu manifestacije Dani humora tijekom kojih je izlagao svoje radove duguje Damiru Novaku, svom velikom prijatelju i suradniku. Spojilo ih je Hrvatsko društvo karikaturista, a kontakt unatoč udaljenosti redovito održavaju.

-Ranijih godina kada su novine još bile naš svakodnevni medij, crtao sam za različite redakcije. Iako je sve započelo sa stripom kada sam radio za Vjesnik, s vremenom sam se preorijentirao uglavnom na karikature s kojima se bavim od 2005. godine. Inspirira me svakodnevica, situacije iz “spavače sobe,” obitelj i rodni odnosi, rekao je Tkalec.

Na Danima humora u Malom Mihaljevcu koji su se održavali ovog vikenda sudjelovao je na poziv Novaka, a usput nam istaknuo i kako održavaju kontakt živim. 

-Upoznali smo se preko Hrvatskog društva karikaturista čiji smo članovi. Družimo se, rekao bih, čak i na dnevnoj bazi i redovito se čujem. Tako smo se povezali, a njegov poziv me iznenadio. Odlučio sam doći i ovo je ujedno moj prvi posjet Malom Mihaljevcu.

Osim prijateljstva, veže ih i suradnja. Tkalec uređuje internetsku stranicu Kist koja postoji desetak godina, a na kojoj oba objavljuju i promoviraju svoje radove.

-Mnogo ljudi nedovoljno zna da je Novak čovjek s više od stotinu nagrada na različitim domaćim i inozemnim skupovima, no i da je toliko skroman da će se time rijetko pohvaliti. Ono što ipak treba reći je da će vas ljudski i kolegijalno potaknuti da se razvijate, što je prava rijetkost i sjajna kvaliteta, rekao je Tkalec za kraj.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila/foto: Blanka Lozić

Scroll to Top Skip to content