LJUBAV PREMA SLASTICAMA Marinela Pintarić iz Frkanovca često peče torte za svoje bližnje

Medicinska sestra Marinela Pintarić (29) iz Molvi prije nešto više od deset godina došla je u Čakovec kako bi stažirala, a na kraju je završila u Frkanovcu kao međimurska snaha.

Kako nam otkriva, radi kao medicinska sestra u zubarskoj ambulanti u Orehovici, a najviše voli pripremati slastice. Zato nam je za početak otkrila kako pomiriti kolače i zubare:

– U kolačima se može uživati, ali zubaru se mora odlaziti redovito, otkriva nam ono što bi trebalo biti nepisano pravilo, pa priča odakle ljubav baš prema slasticama:

– Priprema slastica i kuhanje su mi ispušni ventil nakon posla. Najviše volim raditi s dizanim tijestom; opušta me to oblikovanje i osjećaj tijesta pod prstima dok se mijesi, priča nam vješta kuharica te dodaje da je zbog ljubavi prema kuhanju i slasticama postala zadužena za slatko na stolu na svim obiteljskim proslavama. Često i prijateljima pokuca na vrata s pladnjem u rukama, a ako joj netko dragi ima rođendan, pojavi se i s tortom na vratima.


Počeci kuhanja

Nije bilo oduvijek tako, ozbiljnije je u kuhinji počela provoditi vrijeme tek kad je doselila u Čakovec. Tu joj je od neprocjenjive vrijednosti bilo znanje koje je pokupila od majke, Mirjane Krznarić.

– Gledala sam mamu kad je spremala obroke za obitelj i kad sam došla na stan čekalo me puno izazova u kuhinji jer nisam bila baš spretna kao mama, iako sam znala od malena pripremiti pojedina jela. Sjećam se da sam kao djevojčica kao prvo jelo pripremila tjesteninu carbonara. Barem sam onda mislila da je to to, međutim, daleko je to bilo od prave carbonare, to je bila obična tjestenina sa špekom i vrhnjem, priča Marinela Pintarić.

Otkrila nam je i jednu anegdotu, dolaskom u Čakovec se i zaljubila pa kad je prvi put pripremala ručak za tadašnjeg dečka, danas supruga Velimira, meso je bilo jako tvrdo. Nekako je pojeo i prožvakao, i to bez riječi.

Domaća kuhinja

Dolaskom za snahu u Frkanovec počela je pripremati i tradicionalna međimurska jela.

– Jako puno međimurskih jela naučila me spremati moja svekrva Nada Pintarić. Kad sam došla u njihovu kuću bilo mi je lijepo provoditi vrijeme sa svekrvom u kuhinji i tamo smo pripremali tradicionalna međimurska jela pa mogu reći da sam učila iz prve ruke, doznajemo od sugovornice. A što se danas nađe na stolu prije spomenutih slastica?

– Ja bih svaki dan mogla jesti špagete s umakom bolonjez, ali s obzirom da imamo dvoje mališana, Adriana i Anastasiu, koji vole jesti na žlicu, na jelovniku su najčešće variva, zaključuje svoju kulinarsku priču međimurska snaha.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3616

preneseno s: www.emedjimurje.hr

Scroll to Top Skip to content