SVEČANA PROSLAVA Dobrovoljno vatrogasno društvo Brezje obilježava sedam desetljeća djelovanja

Službeni datum osnivanja DVD-a Brezje je 2. veljače 1954. Za prvog predsjednika izabran je Martin Petričević, za tajnika Stjepan Vidačić, prvi komandir jedinice bio je Stjepan Škrobar, a blagajnik Antun Trstenjak

Dobrovoljno vatrogasno društvo Brezje u subotu 31. kolovoza organizira svečanu proslavu 70. Obljetnice postojanja i djelovanja. Doček gostiju je od 16:00 sati kod vatrogasnog doma u Brezju. U 17:00 sati počinje svečanost na kojoj će se pročitati referat o 70 godina DVD-a Brezje, podijeliti odlikovanja i priznanja te će biti govori gostiju. Nakon svečanog dijela slijedi domjenak za sve prisutne, zabava i druženje uz živu glazbu. IZ DVD-a Brezja pozivaju sve mještane Brezja na ovaj veliki jubilej te sve ostale zainteresirane da im se pridružite u proslavi.

Vraćamo se sedam desetljeća u prošlost s crticama iz povijesti DVD-a Brezje. Do organizacije dobrovoljnog vatrogasnog društva u Brezju dolazi 1953. godine. Inicijatori su bili Franjo Horvat, Josip Medlobi, Stjepan Vidačić, Franjo Novosel, Martin Petričević te još neki drugovi iz našeg sela, kako se navodi u izvoru. Dvije godine prije osnutka DVD-a Brezje u Lopatincu je nekoliko Brezovčana pohađalo vatrogasni tečaj nakon kojeg su položili ispite (Ivan Horvat, Mijo Hren, Juraj Jalušić, Stjepan Mezga, Tomo Posedi, Josip Šafarić, Antun Trstenjak, Josip Turk, Rudolf Turk, Valent Turk, Vinko Vidović).

Službeni datum osnivanja je 2. veljače 1954. godine (registar – evidencija Vatrogasnog saveza Hrvatske). Pri osnivanju je bilo 36 osnivača i 7 utemeljitelja. U sedmom mjesecu iste godine na masovnom sastanku izabire se rukovodstvo i formira jedinica. Za prvog predsjednika izabran je Martin Petričević, za tajnika Stjepan Vidačić, prvi komandir jedinice bio je Stjepan Škrobar, a blagajnik Antun Trstenjak. Uz njih su još bili Franjo Horvat, Ivan Katanec, Mijo Fic, Josip Šafarić, Đuro Zadravec, Ivan Horvat, Ivan Buhanec, Valent Turk i Vinko Vidović. Jedinica je odmah krenula u nabavku najnužnijeg inventara. Vatrogasci nemaju uniforme, već samo kape. Održavaju se vježbe i zabave, skupljaju sredstva po selu radi nabavke najpotrebnijeg. Sljedeće godine naručene su uniforme, ali na veresiju (prve vatrogasne uniforme izradio je Rudolf Turk).

Godine 1956. uz puno financijskih teškoća kupljen je i agregat ”Savica” (kapacitet 300 litara u minuti). Nešto cijevi poklonilo je bivše matično društvo Lopatinec pa su započele prve vježbe. Puno truda kod nabavke agregata uložili su Franjo Horvat, Antun Trstenjak, Juraj Zadravec, Stjepan Škrobar, Rudolf Turk i Martin Petričević.

Krenulo se s izgradnjom vatrogasnog doma. Cigla se pravila ručno na dobrovoljnoj osnovi članova i mještana na površini općenarodne imovine. Među prvima u ovoj akciji sudjeluju Tomo Posedi, Antun Jesen, Stjepan Vinković i Mijo Škvorc. Kad je cigla bila gotova (18000 cigli) prebačena je na mjestu gradnje doma (”trate”). Kod odnošenja cigle sudjelovala su i školska djeca zajedno s učiteljem Stjepanom Vidačićem. Stanovnici sela Brezje daju besplatnu radnu snagu (svako domaćinstvo zadužuje se s dva besplatna dana). Potrebnu drvnu građu daju gazdinstva besplatno. Tesarskim radovima rukovodi Josip Medlobi, dok vrata i prozore rade Josip Hrustek i Ivan Novak.

Kako je rastao dom tako su rasli i troškovi gradnje. U selu je izglasan samodoprinos (280000 dinara), općinska skupština Čakovec daje na intervenciju Stjepana Vidačića, Ivana Katanca i Antuna Trstenjaka donaciju od 80000 dinara. Dom je pod krovom, postavljen je pod, ugrađeni su prozori i vrata, napravljena je vanjska fasada i postavljena ograda oko doma. Zbog nedostatka sredstava kasnije se nabavlja unutarnji inventar (stolovi, table, stolice, peći i slike). Podoficirski tečaj 1968. godine pohađali su Stjepan Pleh, Stjepan Mezga i Josip Pleh. Godine 1969. nabavljena su nova odijela.

Zahvaljujući vatrogasnom savezu Čakovec, mjesnoj zajednici Brezje te Ivanu Vidoviću, Stjepanu Škrobaru i Stjepanu Topleku nabavljen je novi agregat ”Barkaš” 1971. godine. Primopredaja novog agregata obilježena je dolaskom vatrogasaca iz dvadesetak naselja (od Čakovca preko Stanetinca i Preseke do Štrigove).

Godine 1972. DVD ima 22 aktivna člana te 102 podupirajuća člana. Kako je društvo imalo dva agregata odlučeno je da se kupi kombi za što je utrošen i posljednji dinar. Kombi je kupljen 1982. godine (već korišteni kombi IMV 1600), a najzaslužniji za nabavu kombija su Josip Turk, Josip Trstenjak, Franjo Buhanec, Ivan Horvat te članovi Upravnog odbora.

U adaptaciji doma pomažu Omladinska organizacija i Nogometni klub Hajduk. Godine 1984. u Brezju je održano međuopćinsko (regionalno) natjecanje vatrogasaca. Godine 1985. DVD Brezje ima u vlasništvu vatrogasni dom i spremište 7X15m, kombi vozilo marke Renault 1600, tri agregata (Barkaš, Savica, Tomos), 4 usisne cijevi, 180 metara cijevi, 6 prelaznih mlaznica, 10 svečanih plavih odijela i isti broj radnih sivih odijela. DVD Brezje odlikovano je Srebrnom zvijezdom Vatrogasnog saveza Zajednice općina Varaždin.

U svojih gotovo pola stoljeća djelovanja vatrogasci iz Brezja bavili su se različitim aktivnostima. Najvažnija djelatnost bila je zaštita dobara – održavale su se javne vježbe i smotre u kojima su vatrogasci demonstrirali svoju razinu spremnosti, tijekom žetve vatrogasci su imali dežurstva kod vršalica, obilazila su se domaćinstva u cilju preventivnog djelovanja. Financijske teškoće ublažavale su se organiziranjem proslava i zabava (maškarade, kolinjske večerje, proslave povodom 1. svibnja i drugih praznika…). Tu su bili i poslovi na održavanju doma, ispumpavanja bunara i podruma, ubiranje članarine, odlasci na natjecanja i smotre u okolna mjesta (Dunjkovec, Lopatinec, Mali Mihaljevec, Zasadbreg, Knezovec, Šenkovec, Palinovec, Varaždin…).

preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio: Željko Kraljić

Scroll to Top Skip to content