Dođite na predstavljanje knjige Siniše Goluba

‘Lalofka bu vam se raskapčila’ čitajući mudrosti u novoj knjizi Siniše Goluba

Bogatstvo međimurskog svakodnevnog govora i kajkavskog izričaja inspiriralo je Sinišu Goluba prikupiti, zabilježiti i objaviti u zbirci četverorječne umotvorine međimurske kajkavštine. Kaj si boksa hrdal?, I unda neš pil?, Niti bu, niti be, Dimo boš se ženijo!, tek dio je od gotovo 400 često izgovaranih frazema u Međimurju i Podravini, koje je objavio u svojoj novoj autorskoj knjizi Eli kaj, eli nikaj. Frazeme je svrstao u 17 poglavlja, koje je stvorio prema intimnom nahođenju. Na dvjesto stranica donosi prije svega sočnu međimursku kajkavštinu u vidu četverorječnih umotvorina, koje su, kako ističu prvi čitatelji, vrijedan dokument svakodnevnog govora malog međimurskog čovjeka.

Nakladnik izdanja je Murania Mamut d.o.o, knjigu je uredila Srebrenka Peregrin, oblikovanje ovitka potpisuje Roberta Radović, a prijelom knjige Saša Bogadi. Knjiga u formatu 23 x 16 cm, tiskana je u 500 primjeraka u koprivničkoj tiskari Bogadigrafika d.o.o. u srpnju ove godine.

Pisac Kristian Novak na koricama knjige donosi ocjenu djela: – Siniša Golub je pjesničkom intuicijom skupio stotine petrificiranih sintagmi iz međimurskog kajkavskog. One povezuju taj divan jezik s tom divnom zemljom, a tu divnu zemlju s njezinim ljudima, njih pak sa samim svemirom mudrosti i metaforama kojima su ljudi med dvemi vodami stoljećima sami sebi objašnjavali svijet oko sebe. Autor nam ih ne nabraja taksativno, on daje svoje interpretacije, pune duha, stava i života. Osobnog, ali i kolektivnog, duboko međimurskog. Kad jednom ovu knjigu otvorite, dobra je šansa da je zatvoriti nećete nikada. Jer, autor otvara prostor za novo prikupljanje i nove interpretacije. Lalofka bu vam se raskapčila.

Eli kaj, eli nikaj na Matulovu gruntu

Autor Siniša Golub, u stilu kajkavštine i duha knjige, najavljuje i poziva zainteresiranu javnost na njezino predstavljanje na Matulovu gruntu u Frkanovcu u nedjelju 25. kolovoza s početkom u 16:30. Uz autora, o knjizi će govoriti nakladnica Mihaela Mesarić i urednica Srebrenka Peregrin.

Či nemate nikaj pametnejšega,

dojdite na predstavu knjige

Eli kaj, eli nikaj

na Matulov grunt, Frkanovec 30

vu nedelu, 25. augustuša na 16.30 uri


Govorili bojo:

Sino Golobof, un šteri je spisal knjigu

živo Srebro Peregrinovo, una štera je se lepo posložila

Mihaela Mesaričova, štera je se to skupa spelala do kraja.

preneseno s: www.medjimurski.hr

Scroll to Top Skip to content