Prazan fipinski kotlić dokaz je da je bilo – fino!

U Hrvatskoj je u 2022. godini do 17. listopada izdano čak 95.678 dozvola za boravak i rad stranaca, što je povećanje od 56,99 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada su izdane 60.943 dozvole. Od toga je za državljane Filipina izdano je 4.317 dozvola. Od toga, u Međimurju je izdano 4.443 dozvola za rad inozemnim radnicima, od čega 962 Filipincima, pisali smo još 2022. godine.

Filipinci se, čini se, nastoje uklopiti i ponešto od svoje kulture predstaviti domicilnom stanovništvu. Tako su sudjelovali i na prvomajskoj Grahijadi pod pokroviteljstvom općine Sveti Juraj na Bregu u sklopu programa Jurjevo 2024. koja je imala rekordnu posjećenost. Događaj natjecateljskog profila okupio je 58 ekipa, a među njima i jednu filipinsku! Tom prilikom posjetiteljima su se predstavili s svojim tradicionalnim grahom i osvojili utješnu nagradu.

-Stigli smo s Filipina, a ovdje živimo i radimo. Danas nas se ovdje okupilo desetak, a od samog jutra pripremamo naše tradicionalno jelo kako bismo se kroz njega predstavili Međimurju i lokalnim ljudima. Skuhali smo jelo koje se zove ginisang munggo, rekli su članovi ekipe.

Ginisang munggo je filipinska slana juha od mung graha. Pravi se od mung graha, češnjaka, rajčice, luka, raznog povrća i ribljeg umaka. Kuha se sa svinjetinom, dimljena ili sušenom ribom i drugim morskim plodovima i mesom. Jelo se u prijevodu naziva “pirjani mung grah” iako u konačnici podsjeća na juhu.

Filipinci su se na Grahijadu u Brezju predstavili sa svojom verzijom jela, a umjesto nekih tradicionalnih sastojaka, koristili su one alternativne, budući da neki od tradicionalnih nisu dostupni na ovim područjima. U grah su stavili, domaće sorte graha, papar, češnjak, rajčica sos, tofu i špinat.

Po prvi puta, Filipinci su se 2023. godine svojim jelima predstavili na Festivalu okusa -Taste Fast Čakovec, a ovom prilikom organizatori festivala željeli su ih još jednom uključiti u gastronomske manifestacije u Međimurju.

-To je za njih prilika da se uključe u društvena kretanja jer oni su također dio našeg društva, a mogu ponuditi nešto od svoje kulinarske tradicije i kroz nju se predstaviti našoj zajednici. Činjenica je da su se posjetitelji zaustavljali kod njihovog lonca u želji da kušaju nešto novo, ističu organizatori.

Ekipa je osvojila utješnu nagradu kao poticaj za daljnja uključivanja u događanja sličnog profila, a bila je sastavljena od Filipinaca iz Čakovca i Varaždina, a uglavnom su zaposleni u metalurškim i tekstilnim poduzećima. Jedna od članica ekipe, postala je nedugo i „međimurska sneha.“

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila/foto: Blanka Lozić

Scroll to Top Skip to content