Promocija knjige Ivana Kutnjaka – “Čudesna priča nestalih tabulata”

Pozivamo vas na svečano predstavljanje knjige
“Čudesna priča nestalih tabulata” mr. Ivana Kutnjaka,
koja će se održati u Domu kulture “Murai” Pleškovec 25,
20. svibnja 2024. u 18 sati.

Za Međimurje, pa onda i za Hrvatsku područje općine i župe Sveti Juraj na Bregu od velikog je značenja, kako po svojim jedinstvenim kulturno povijesnim, tako i po gospodarskim, socijalnim i drugim obilježjima života.

Upravo na toj i takvoj tematici zasnovana je i književna „biografija“ Svetoga Jurja kao lokaliteta zgusnutih povijesnih, ali isto tako i onih drugih zbivanja i individuuma koji su na ovom prostoru odredili i obogatili hrvatsku povijest.

Autor knjige, književnik Ivan Kutnjak  – kao pozorni svjedok transformacije Svetoga Jurja od jedne nekadašnje nepoželjne destinacije za život do njezine transformacije u najpoželjnije odredište za mnoge koji su osjetili njezine blagodati – tijekom šezdeset godina svoga boravka u Svetom Jurju sažeo je bitne značajke ovoga kraja i snažne poluge lokalne, poglavito današnje samouprave, na čelu s agilnim čelništvom Općine na stranicama svoje knjige.

Knjiga usustavljena od pedesetak poglavlja / temata zadire u sve pore života i kulturno povijesnih naslaga svetojurjovskoga kraja, u svoj njegovoj složenosti i punini, a čime se Sveti Juraj na Bregu priključio u sam vrh jedinstvenih dosega lokalne samouprave u demokratskoj Hrvatskoj.

Autor je svojom knjigom budućem  čitatelju želio priskrbiti jedinstveni užitak, kako u području povijesne eksploracije, podjednako tako i u području nacionalne i druge datosti i zadatosti Međimurja i Svetoga Jurja na suvremenoj karti Europe, s nakanom  trajne obveze čuvanja i njegovanja etničke i nacionalne pripadnosti Međimurja integralnom nacionalnom korpusu, a koji danas pomalo rastaču mnoge globalističke silnice, samom sudbinom njegovih žitelja, osuđenih često na traumatičnu migrantsku sudbinu.

U knjizi „Čudesna priča“ Ivana Kutnjaka takva poglavlja zauzimaju  osobito mjesto, s nakanom akcentuiranja i onog drugog lica Međimurja, koje nije naizgled samo „prva liga“ uspješne suvremene hrvatske stvarnosti, nego i jedan složeniji fenomen, oznakovljen trajnom sudbinom Međimurca u svoj njegovoj povijesnoj rastrganosti i molskoj impostaciji, s njezinom glazbeno pučkom pentatoničkom simbolikom.

Knjiga će, nema sumnje, biti zanimljiva podjednako svim generacijama svojom koncepcijom zgusnutih poglavlja na ono bitno, upućujući zainteresiranog čitatelja na iscrpnije relevantne tematske izvore iz pera monografskih pristupa pojedinim područjima.

Scroll to Top Skip to content