Dovršetak predočavanja elaborata katastarske izmjere k.o. Zasadbreg u Međimurskoj županiji

Katastarska izmjera u Međimurskoj županiji započela je krajem ožujka prošle godine, a sada se može pohvaliti dovršetkom predočavanja elaborata katastarske izmjere u postupku u kojemu su se nositeljima prava na nekretnina podaci predočili i oni se s njima usuglasili. Ova katastarska izmjera provodila se u okviru Godišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za 2022. godinu koji se provodio tijekom 2023. godine.

Za katastarsku općinu Zasadbreg izmjere su se provodile u naseljima Zasadbreg, Mali Mihaljevec, Brezje, Knezovec, zatim u dijelu Slemenica te dijelu Merhatovca i to na površini od 2.030 hektara na kojoj se nalazi 14.603 katastarskih čestica. Uz Državnu geodetsku upravu, u katastarskoj izmjeri vrijednoj 2.409.998 eura, sudjelovala je tvrtka GEO-GAUSS, Vektra, te Geoprojekt Zagreb.

Iako su katastarski problemi uvijek izazovni, oni se u Međimurju, a i čitavoj RH gdje se trenutno provode izmjere, rješavaju s posebnom predanošću. Tisuće upisanih vlasnika nekretnina suočavaju se s nizom izazova u vezi s vlasničkim pravima samo zato što vlasnička prava nisu prenesena pa su na česticama upisani pretci koji su davno pokojni ili je na česticu upisan velik broj vlasnika za koje se uopće ne zna tko su. Stručnjaci iz različitih područja – od pravnika do geodeta – zato su udružili snage kako bi pronašli trajna rješenja i kako bi se zaključno osnovao novi katastarski operat i nova zemljišna knjiga s relevantnim podacima. Kroz temeljita istraživanja i analize, pravni stručnjaci identificiraju vlasnike na osnovu dokumentacije koju su posjednici čestica donijeli na predočavanje.

Po praksi koja se provodila unatrag samo par godina od izmjere do predočavanja podataka prošlo bi i više godina, katastarske izmjere provodili su geodetski stručnjaci, a vlasnička pitanja rješavao je nadležni općinski sud. Po novim pravilima, koji su proizašli iz izmjena zakonskih okvira, kao što vidimo postupak se drastično skratio iz razloga što geodeti i pravni stručnjaci odrađuju posao zajednički, svaki za svoj dio, pa se samo u godinu dana nositelji prava na nekretninama mogu pohvaliti da su na korak do „čistih papira“. Kroz ovaj se ubrzani proces obnove katastra i zemljišnih knjiga osigurava suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije koji naravno doprinosi većoj pravnoj sigurnosti i ulaganjima.

U samom procesu jako je važan i angažman lokalne zajednice. Kroz suradnju s građanima, stručnjaci su prikupili važne informacije koje su doprinijele efikasnijem procesu rješavanja vlasničkih problema.

Nositelji prava na nekretninama već su dio svojih obaveza u ovom procesu obavili, odazivanjem na obilježavanje lomnih točaka granica zemljišta, gdje su na licu mjesta izvoditeljima katastarskih izmjera, zajedno sa susjedima, pokazali granice svojih nekretnina koje su geodeti tada snimili, a predočavanje je samo potvrda onoga što je na terenu utvrđeno.

I dok proces može biti složen, zajednički napor stručnjaka, institucija i građana jasno pokazuje da se problemi mogu rješavati uz strpljenje, suradnju i predanost. Uz odlučnost i zajednički rad, Međimurje nesumnjivo prevladava izazove i donosi pozitivne promjene koje će koristiti svim njegovim građanima, pa će tako i pokojni grof Đuro Feštetić prestati biti vlasnik upisan u zemljišnoj knjizi, a na njegovo će se mjesto upisati trenutni nositelj prava.

https://magazin.hrt.hr/price-iz-hrvatske/katastarski-problemi-u-medimurju-11463880

preneseno s: www.visegodisnjiprogram.dgu.hr

Scroll to Top Skip to content