Proslava 40 godina vatrogasnog društva

U subotu je održana svečanost u Vučetincu povodom 40-te godišnjice osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vučetinec. Istoj se odazvao veliki broj prijatelja iz vatrogasnih društva koji su došli iz svih krajeva županije Međimurske. Veseli i podatak da je dvoje članova primilo i diplome za 40 godišnji uspješni rad u vatrogasnoj organizacija, a s kojom se potvrđuje pravo nošenja i isticanja vatrogasne spomenice. Zapovjednik društva, Vanja Kutnjak je prijavak o broju nazočnih vatrogasaca predao načelniku Općine Sv. Juraj na Bregu Anđelku Nagrajsaloviću čime je i počela svečanost. Kratku povijest je pročitala tajnica društva Nadica Toma, dok je protokol vodio sam predsjednik društva Krunoslav Petričević koji je istaknuo i odličnu suradnju s Mjesnim odborom i Općinom. U izvješću o radu društva istaknulo se  kako  DVD Vučetinec djeluje od  1979. godine, a na inicijativu Ivana Đurana i Valenta Horvata s grupom mještana. Početak je bio iznimno težak, jer je društvo djelovalo više administrativno i volonterski pošto nije bilo vatrogasne opreme. Dvije godine kasnije nabavljena je zaštitna oprema vatrogasaca prilikom intervencije, dobiven agregat i druga oprema. Sam mještanin Ivan Škrobar tih godina početka djelovanja društva, zašio je svečana odijela za sve vatrogasce. 1986. godine sagradilo se vatrogasne spremište, a uskoro nabavljaju i kombi vozilo marke „Zastava“.

Jači uspon društva kreće od 2005. godine, kada kupuju rabljeno kombi vozilo, a i nabavljaju agregat „Zigler“. Kompletno se opremaju operativni članovi s interventnim odijelima, kacigama, čizmama i rukavicama.  Godina za godinom nabavlja se sve modernija oprema, a od kojih treba istaknuti visokotlačni sklop s rezervoarom za vodu, a koji zajedno s kombi vozilom čini i navalno vozilo. Kroz Općinski proračun 2015. godine kupuje se novo kombi vozilo, a krajem 2018. godine dobivaju donaciju od firme „Haix“, i to veliko navalno vozilo koje se trenutno oprema opremom. Prvi zapovjednik društva je bio Valent Horvat, a predsjednik Ivan Đuran. Društvo broji trenutno 40-ak članova, a koji su vrlo aktivni u mnogim društvenim djelatnostima naselja. Ženska ekipa „B“ desetine svojim natjecateljskim nastupima imaju zavidne rezultate, a od kojih treba istaknuti  6. mjesto na državnom natjecanju 2012. godine u Zadru i 3. mjesto u ukupno poretku KUP natjecanja HVZ-a za 2017. godinu.

Na samom kraju podijeljene su diplome i zahvalnice, pa su tako za 10. godišnji rad u društvu primili diplome Vanja Kutnjak, Nadica Toma, Draženka Cvetković, Marijana Kutnjak, Alica Škrobar i Tatjana Živko. Za 20. godišnji rad je primio Zlatko Cvetković; za 30. godišnji rad Kruno Petričević, Miljenko Živko, Draženka Klobučarić, Radovan Škrobar, Tihomir Živko i Daniela Škrobar. Za 40. godišnji rad primili su Branko Horvat i Franjo Cvetković.

Kumovi zastave su bili „Pilana Škrobar“ i „Gradwest“. Osim načelnika Općine  Anđelka Nagrajsalovića, vatrogasce su pozdravili i tajnik VZMŽ Nikola Besedić, predsjednik VZO Sv. Juraj na Bregu Damir Kovačić, počasni zapovjednik VZG Čakovca Željko Besedić te predsjednik Mjesnog odbora Vučetinca Tihomir Karničnik

tekst i foto: Damir Perhoč

Scroll to Top Skip to content