JAGODA TURK IZ BREZJA Vrijednost provjerenog sjemena je neprocjenjiva

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jagode Turk iz Brezja postoji od 2009. godine, a iz marljivih ruku vlasnice, ali i njezinih pomagača, svih članova obitelji, proizlazi razno ekološki proizvedeno povrće i voće

Jagoda svoje proizvode sije isključivo iz vlastitog sjemena jer, kako sama kaže, nikad ne znate kakvo je sjeme koje kupite u vrećici.

– Uz povrće, u manjim nasadima uzgajamo i jabuke i lješnjake. Povrće sadimo sezonski, a sve što nam ostane pretvaramo u zimnice, rekla je Jagoda.Ono što se ove godine na njezinom stolu istaknulo jest prekrasna rajčica. Crvena, žuta, od pola kilograma čak i do kilograma.


Ekološka proizvodnja

– Za uzgoj kvalitetnog uroda rajčice potrebno je dobro pognojeno tlo, zalijevanje, pravilna njega, morate otkidati zaperke i ostavljati samo grane s određenim brojem plodova jer ove niže grančice samo su pogodne za skupljanje bolesti, a opet ostavit ćemo dovoljno zelenih listova za fotosintezu i razvoj biljke, dodaje.Ekološka proizvodnja je jedino što Jagoda poznaje i priznaje, a kaže nam da pomno bira i čuva sjemenje uzgojenog povrća koje je dobre kvalitete.

– Ekološki uzgoj je baziran na dobrom odabiru i čuvanju vlastitog sjemenja, ali i iskustvu na kojem tlu koje povrće uspijeva. Sjeme, ako ga kupujete, je jako skupo, a često i loše kvalitete pa se trudim sačuvati svoje, opisuje Jagoda te dodaje da u svojoj arhivi ima najviše sjemenja raznih vrsta rajčica i luka, zimskog povrća i salate, a čuva i ono od tikvica koje uzgaja samo za osobne potrebe.

preneseno s: www.emedjimurje.hr

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3619

Scroll to Top Skip to content