Tradicija školstva u Zasadbregu traje 103. godine

U prisustvu župana Matije Posavca, načelnika Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelka Nagrajsalovića, ravnatelja matične Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu Mladena Beuka i župnika Danijela Bistrovića, svečano je 9. rujna 2024. godine otvorena rekonstruirana Područna škola Zasadbreg.

Ovim projektom učenicima je omogućeno da počinu polaziti jednosmjensku nastavu. Novost je i da će za učenike biti organiziran produženi boravak, a tom su prilikom upravo oni prerezali vrpcu i zakoračili u škole čime je označen povijesni trenutak školstva u Zasadbregu. Ovaj dan bio je ujedno i dan otvorenih vrata kada su svi roditelji i prisutni imali priliku razgledati unutrašnjost škole.

Nakon himne koju su otpjevali učenici, riječ je pripala ravnatelju Beuku.

-Naš put u Zasadbregu započeo je prije 103 godine, točnije 1921. godine kada je škola u Zasadbregu osnovana. Imamo zapisani podatak da je u 1925. godini školu pohađalo 96 učenika. Danas, čak 67 godina nakon posljednjih zahvata, proveli smo rekonstrukciju i veliko uređenje te dobili modernu, suvremeno opremljenu škola koja će biti ponos naše općine, županije i samog Zasadbrega. Osobno sam ponosan kao ravnatelj škole, rekao je Beuk.

Prije obraćanja načelnika Nagrajsalovića, svečanost su nastupom obogatili članovi dječje folklorne sekcije KUD-a Zasadbreg pod vodstvom Barbare Dunjko.

Načelnik Nagrajsalović naglasak je stavio na sve projekte koji se tiču razvoja obrazovanja u općini.

-Nakon što smo dovršili projekt školske dvorane u Pleškovcu, smatrali smo bitnim ujednačiti obrazovni standard, što nas je potaknuo da krenulo u projekt rekonstrukcije Područne škole Zasadbreg. Zahvaljujem izvođaču radova koji je izvršio radove u svim rokovima, ali ponajviše Međimurskoj županiji koja nas je pratila i podupirala. Ovaj projekt vrijedan oko 700.000 eura financirala je u udjelu od 50 posto općina, dok je druga polovica pala na županiju, rekao je načelnik.

Posebno iznenađenje za mališane, polaznike prvog razreda novouređene škole, imao je župan Posavec koji im je podijelio pakete. Tom se prilikom i on obratio prisutnima u ispunjenoj dvorani društvenog doma u Zasadbregu.

-Po prvi puta danas, čuo sam da tradicija školstva u Zasadbregu traje 103. godine. Zanimljiva je činjenica da se nakon protjerivanja Mađara i našeg samoodređenja, samo nekoliko mjeseci nakon tih velikih povijesnih događaja organiziralo naše školstvo, čak i u manjim sredinama. Budućnost i shvaćanje važnosti obrazovanja, što dokazuje i povijest ove škole, bila je ključna. Škola ide u jednosmjensku nastavu i osobno bih želio da nam sve škole uskoro postanu jednosmjenske, jer to je civilizacijski doseg kojem moramo težiti, naglasio je Posavec.

Svi okupljeni nakon svečane priredbe krenuli su prema školi koju je posvetio župnik Bistrović, a učenicima je pripala čast rezanja vrpce. Druženje se nastavilo u domu gdje je priređen domjenak.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila/foto: Blanka Lozić

Scroll to Top Skip to content