Radionica Monike Šipuš – Cijanotopija

Na dvodnevnoj radionici ‘𝗖𝗶𝗷𝗮𝗻𝗼𝘁𝗶𝗽𝗶𝗷𝗮’ koju nam donosi Monika Šipuš ulazimo u svijet starih fotografskih procesa uz jednu od 𝗻𝗮𝗷𝘀𝘁𝗮𝗿𝗶𝗷𝗶𝗵 𝗳𝗼𝘁𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝘀𝗸𝗶𝗵 𝘁𝗲𝗵𝗻𝗶𝗸𝗮.

Riječ je o prvom potpunom fotografskom procesu koji ne koristi srebro i koji daje trajnu pozitivnu sliku, ime nosi po 𝗰𝗶𝗷𝗮𝗻 𝗽𝗹𝗮𝘃𝗼𝗷 boji a postupak je sredinom 19. stoljeća otkrio engleski znanstvenik i astronom Sir John Herschel.

Postupak izrade je jednostavan i koriste se kemikalije koje nisu opasne: amonijev fericitrat i kalijev fericijanid. Rezultat je jedinstvena fotografija karakteristične pruski plave boje, čiji tonovi variraju u ovisnosti od raznih parametara kao što su nanos emulzije, vrijeme osvjetljavanja, postupak razvijanja, te dodatne manipulacije.

Procesom cijanotipije na radionici ćemo izraditi 𝗳𝗼𝘁𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺 𝗶 𝗳𝗼𝘁𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗷𝘂, a proći ćemo i kroz osnovne principe fotografije, te uvid u postupan i čaroban proces nastajanja fotografije pred našim očima. Taj nam je proces kod današnje digitalne fotografije skriven, zbog čega fotografiju većinom uzimamo zdravo za gotovo.

𝗦𝗨𝗗𝗝𝗘𝗟𝗢𝗩𝗔𝗡𝗝𝗘 𝗝𝗘 𝗕𝗘𝗦𝗣𝗟𝗔𝗧𝗡𝗢, 𝗠𝗝𝗘𝗦𝗧𝗔 𝗭𝗔 𝗥𝗔𝗗𝗜𝗢𝗡𝗜𝗖𝗨 𝗦𝗨 𝗢𝗚𝗥𝗔𝗡𝗜𝗖̌𝗘𝗡𝗔, 𝗽𝗿𝗶𝗷𝗮𝘃𝗲 𝗼𝗯𝗮𝘃𝗲𝘇𝗻𝗲 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗺 𝗼𝗯𝗿𝗮𝘀𝗰𝗮:

https://forms.gle/ZTPP8AGmZYzkozwx5

preneseno s: KEC Murai facebook

Scroll to Top Skip to content