MATULOV GRUNT Pogledajte atmosferu s predstavljanja knjige ‘Eli kaj, eli nikaj’

Na sjeveru Hrvatske krajem kolovoza događa se niz atraktivnih turističko-kulturnih manifestacija

Stoga je odaziv na predstavljanje knjige Eli kaj, eli nikaj u nedjelju 25. kolovoza na Matulovu gruntu u Frkanovcu bio i više nego odličan.

Vruće popodne donijelo je ipak ugodnu klimatsku svježinu na gruntište ovog edukacijsko-istraživačkog centra, ali i svježe štivo temeljeno na bogatstvu riječi i mudrosti svakodnevnog govora žitelja Međimurja.

O knjizi su govorili autor Siniša Golub, urednica Srebrenka Peregrin, u ime nakladnika Mihaela Mesarić te Roberta Radović, autorica ovitka knjige. Predviđena školska vura brzo je minula, pa se o knjizi raspravljalo i nakon službenog dijela programa sve do večernjih sati. Jer, zbirku četverorječnih umotvorina međimurske kajkavštine prema reakcijama prvih vlasnika ovog djela, čitaju sve generacije, pa čak i oni koji rijetko knjigu u ruke uzimaju.

Nakana autora bila je da na jednom mjestu objedini često izgovarane frazeme u Međimurju i Podravini, kako bi se starije generacije prisjetile svog djetinjstva, svojih baka i djedova, a mlađim generacijama da postane izvorište učenja danas već nekih pomalo zaboravljenih, ali genijalnih narodnih mudrosti.

Svrstane su u 17 poglavlja, a sočna međimurska kajkavština, kako ističe pisac Kristian Novak, mnogima će lalofku raskapčiti.

Nakladnik izdanja je Murania Mamut d.o.o, a prijelom knjige potpisuje Saša Bogadi. Knjiga je tiskana u 500 primjeraka (format 23 x 16 cm) u koprivničkoj tiskari Bogadigrafika d.o.o. u srpnju 2024. godine.

Prema riječima autora, već nakon tiskanja knjige, sakupio je više od tridesetak novih često korištenih četverorječnih međimurskih frazema, što dodatno pokazuje puninu, dinamičnost i bogatstvo međimurske kajkavštine. Međimursko narječje, nepresušno je vrelo inspiracije i ne smijemo ga zanemariti i zaboraviti, naglasio je Golub.

Knjigu je napisao u spomen njegovoj prabaki Tereziji Zemljić (1907. – 2000). Dobro je u djetinjstvu zapamtio njezine riječi kad bi je netko od ukućana pitao: Mamica, kaj bote večerjali? A mamica bi odgovorila: Eli kaj, eli nikaj.

preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio/foto: Međimurska priroda

Scroll to Top Skip to content