Našeg Ivana Munđara zovemo „selska enciklopedija“

Na inicijativu Mirjane Korunić, prije gotovo tri godine u pandemijsko vrijeme, započeo je projekt etno dokumentarnih filmova o običajima i životu u prošlosti. Korunić je dugogodišnja predsjednica KUU „Zasadbreg,“ a ideja o filmovima motivirana je željom da kroz seriju filmova sačuva uspomena na nekadašnje prakse i život stanovnika Međimurja. O samom projektu porazgovarali smo upravo s njom.

– Prvi film obuhvaćao ne naš etno kutak. Dugi niz godina prikupljamo starine i predmete koji su nekad bili dio svakoga kućanstva. Odlučili smo ih sve prikazati kroz film, a za tu smo svrhu angažirali Ivana Munđara, našu „selsku enciklopediju,“ čovjeka koji zna sve o životu starih. S njime je za potrebe filma razgovarala viša kustosica Janja Kovač.

U sljedećem dokumentarnom filmu u kojem redovito sudjeluju svi članovi KUU „Zasadbreg,“ prikazivao se običaj branja kukuruza.

– Cilj našeg drugog filma bio je uprizoriti berbu kukuruza. Kako se on nekada rezao, kako su se vezali snopovi i luščenje. U taj smo film ubacili i prizore tradicionalne hrane i kako su se ljudi prehranjivali u vrijeme berbe. U filmu koji je uslijedio nakon tog, obrađivali smo čeharu, stari običaj trganja perja, objašnjavala nam je Korunić.

Posljednji u nizu filmova snima se upravo sada, a njegova tema su – poslovi u goricama!

– Opet, naš Ivan Munđar zaslužuje zahvale. Pronašli smo stare gorice u kojima je on demonstrirao vezanje trsova s gracijinom korom. U sklopu toga mi smo pokazali i kako su nekad žene gazile i prešale grožđe u starim drvenim prešama. Ključno je bilo pokazati berbu grožđa, a ovom prilikom zahvale idu i Jagodi Vičević iz Macinca koja je bila naš narator.

U planu KUU „Zasadbreg“ ima snimiti još jedan film, a njihov projekt financira Općina Sveti Juraj na Bregu. Od početka do kraja, filmove je snimao Zoran Fras, a svaki od njih možete pogledati na sljedećoj poveznici.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila/foto: Blanka Lozić

Scroll to Top Skip to content