IVONA ETEROVIĆ: Tebe nema, jao srcu mome

Nakon kratke ljetne pauze, vraćamo se u Murai interdisciplinarnom poslasticom ‘𝗧𝗲𝗯𝗲 𝗻𝗲𝗺𝗮, 𝗷𝗮𝗼 𝘀𝗿𝗰𝘂 𝗺𝗼𝗺𝗲’ koju nam donosi 𝗜𝘃𝗼𝗻𝗮 𝗘𝘁𝗲𝗿𝗼𝘃𝗶𝗰́. U 𝘀𝗿𝗶𝗷𝗲𝗱𝘂, 𝟮𝟭. 𝗸𝗼𝗹𝗼𝘃𝗼𝘇𝗮 𝘂 𝟭𝟵:𝟬𝟬 Ivona će nas uvesti u pozadinu 𝗺𝘂𝗹𝘁𝗶𝗺𝗲𝗱𝗶𝗷𝘀𝗸𝗲 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝗰𝗶𝗷𝗲 prikazane na ovogodišnjem Festivalu svjetla u Zagrebu te u Zagrebačkom plesnom centru, a kojom je udahnuto novo ruho južnoslavenskim tradicionalnim napjevima.

Obrađena su dva tradicionalna napjeva, bugarska pjesma ‘Devojko Mari Hubava’ i pjesma bez imena iz mjesta Polače kraj Zadra. U suradnji s dva vizualna umjetnika, 𝗔𝗻𝗼𝗺 𝗛𝘂𝘀̌𝗺𝗮𝗻 𝗶 𝗜𝘃𝗮𝗻𝗼𝗺 𝗠𝗮𝗿𝘂𝘀̌𝗶𝗰́𝗲𝗺 – 𝗞𝗹𝗶𝗳𝗼𝗺 izrađeni su i digitalni kolaži koji su na potpuno novi način prikazali bilje tipično za naše krajeve, te narodne nošnje koje su kombinirali s optičkim iluzijama.

U programu u KEC-u Murai autorica će prikazati 𝗿𝗮𝘇𝘃𝗼𝗷 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸𝘁𝗮 𝗶 𝗰𝗶𝗷𝗲𝗹𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀 𝗿𝗮𝗱𝗮 – razvoj kompozicije, prve snimke zbora te različite skice koju su dovele do finalne skladbe; uvid u pristup dobivenim snimkama zbora te načina donošenja odluka, a kratko i programa u kojem su se zapisi producirali, zanimljive povijesne pozadine dviju tradicionalnih pjesama koje su korištene, procesa odabira vizuala i tehnika korištenih da bi se dobio završni proizvod.

Ivona Eterović, umjetničkog imena 𝘁𝗼𝗻𝗼𝘁𝗮, inovativna je producentica, skladateljica, gitaristica, klavijaturistica i psihologinja iz Zagreba. Kao solo umjetnica i suradnica, Ivona nastoji stvarati introspektivnu glazbu s jakim emotivnim nabojem, često spajajući mainstream i eksperimentalnu glazbu kako bi pokazala da umjetnost može biti za svakoga. Njezin rad kao glazbene producentice i skladateljice kombinira elemente ambijentalne i bass glazbe s terenskim snimanjem i digitalnim dizajnom zvuka, a inspiraciju pronalazi u eksperimentalnoj klupskoj glazbi, hip hopu i pop glazbi, kao i suvremenoj umjetnosti.

Scroll to Top Skip to content