FARMA U OKRUGLOM VRHU Magareći raj obitelji Kovačić

U Murskom Središću na ranču Ponyland obitelji Vinko uz mamu Mirjanu i tatu Nenada odrasla je Tamara Kovačić (32) koja je od roditelja naslijedila ljubav prema životinjama, a istu ljubav prema njima prenijela je i na supruga Sašu i sina Andreasa

– Prvi poni stigao je 2005. godine, meni za jahanje, no ubrzo smo mu za društvo nabavili još jednoga i tako se broj ponija počeo širiti. Kad smo vidjeli da kod ljudi ima mnogo interesa prema njima, odlučili smo dovesti i druge vrste životinja te je naš mali ranč ubrzo od nekoliko ponija pretvoren u carstvo ljubimaca koje danas čine patuljaste koze, ovca, praščići, kunići i pernate životinje, ispričala je Tamara koja sada živi u Okruglom Vrhu gdje su proširili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo tako što su ona i suprug preuzeli brigu o magarcima. Raj za životinje obitelji Vinko Kovačić tako je postao dvostruki, ranč Ponyland u Murskom Središću i Magoland u Okruglom Vrhu.

Zdravo magareće mlijeko

– Suprug, tada još dečko i zaručnik, rado je provodio vrijeme sa životinjama na Ponylandu i kada smo tražili gdje ćemo preseliti odmah smo gledali nešto gdje će stati i nastambe za magarce. Danas ovdje imamo 10 istarskih magaraca, 9 odraslih i jedno mladunče. A držimo i patuljaste koze. Dvorište bez životinja jednostavno bi nam bilo previše prazno, objašnjava Tamara dodajući kako su dva ranča isti OPG i međusobno si pomažu.

Svima je to i dalje hobi, zaposleni su u raznim branšama, no životinje obožavaju i njima se bave i prije i poslije radnog vremena dok svatko ljeti ili u bilo koje doba može i otići na put jer se uvijek ima tko za njih brinuti.

– Životinjama nikad ništa ne nedostaje, poigramo se s njima i pomazimo svaki dan, a nisu ni žedni ni gladni, dodao je Saša (36) dok smo se sami uvjerili koliko i trogodišnji Andreas voli sve životinje, rado ih hrani i odlično se s njima zabavlja. Magarci i koze uživaju u svježoj travi na ispaši od proljeća do jeseni, a daju im i sijeno, zimi kada trave nema dovoljno dobivaju i dodatnu hranu. Mlade patuljaste koze prodaju, kao i magareće mlijeko koje je vrlo zdravo.

– Magareće mlijeko pomaže kod dječjih bolesti, alergija, kožnih i želučanih tegoba te drugih bolesti, ističe Tamara. Dnevno ga se dobije nekoliko decilitara i to samo tijekom nekoliko mjeseci kad magarica ima mlado te mlijeko za njega. – Kad mladunče može već samostalno jesti, odvaja se na par sati od mame i onda mi muzemo i zamrzavamo mlijeko u malim bočicama. Problema s prodajom nemamo, kazala je Tamara.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3613

preneseno s: www.emedjimurje.hr

Scroll to Top Skip to content