Iz geotermalnih izvora uz Dravu struja za 200.000 kućanstava

Ministarstvo gospodarstva izdalo je dozvole za istraživanje pet geotermalnih ležišta uz Dravu.

Na natječaj je stiglo 16 ponuda od 11 različitih ponuditelja, i to za pet od ukupno šest ponuđenih istražnih prostora.

Ukupni radovi uključuju izradu 21 geotermalne bušotine, a vrijednost ponuđenih istražnih radova iznosi oko 192 milijuna eura. Vrijednost svih investicija u slučaju pozitivnih rezultata istraživanja i utvrđenog potencijala te realizacije projekata iznosi više od 400 milijuna eura.

Ministarstvo gospodarstva temeljem provedenog natječaja izdalo je dozvole za istraživanje geotermalnih voda na istražnim prostorima „Leščan“ i „Međimurje 5“ tvrtki INA. Za „Pčelić“ i Sječe“ posao je dobio IGeoPen koji se oslanja na kompaniju iz Engleske.

Za istraživanje ležišta „Kotoriba“ posao je pripao društvu Viola Energy Generation, a ponuditelji se oslanja na tvrtku iz Turske. Za istražni prostor „Ferdinandovac“ nije zaprimljena niti jedna ponuda te je taj dio natječaja poništen.

Četiri županije

U Ministarstvu u ponedjeljak navode kako aktiviranje tih geotermalnih projekata nosi potencijal proizvodnje 600.000 megavatsati električne energije iz obnovljivih izvora, što pokriva prosječnu godišnju potrošnju za oko 200.000 hrvatskih kućanstava.

“Aktiviranje geotermalnog potencijala značajan je korak prema povećanju proizvodnje energije na hrvatskom tlu. Osim što povećavamo sigurnost naše države povećavajući vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih, čistih izvora, aktiviranje geotermalnog potencijala donosi i niz koristi za gospodarstvo.

Geotermalni potencijal postaje resurs koji će igrati značajnu ulogu u stvaranju energetske neovisnosti i dostatnosti Republike Hrvatske“, rekao je danas ministar gospodarstva Davor Filipović.

Investitorima su bili ponuđeni istražni prostori u četiri hrvatske županije (Međimurska, Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska) ukupne površine od preko 200 četvornih kilometara.

FERDINANDOVAC

Geotermalni potencijal područja Ferdinandovca u Koprivničko-križevačkoj županiji otkriven je izradom istražne bušotine Ferdinandovac-1 Duboka početkom devedesetih godina. Konačna dubina bušotina iznosi 3011 metara s izmjerenom temperaturom na dnu bušotine od 149 Celzijevih stupnjeva.

SUHOPOLJE

Istražni prostor „Pčelić“ je na području općine Suhopolje u Virovitičko-podravskoj županiji. Geotermalni potencijal otkriven je bušenjem duboke istražne bušotine krajem osamdesetih. Konačna dubina bušotine je 4910 metara s temperaturom na dnu bušotine od 196 stupnjeva, dok za drugu bušotinu iznosi 5215 m s temperaturom 207 Celzijevaca.

BELIŠĆE I MIHOLJAC

Istražni prostor „Sječe“ nalazi se na području gradova Belišće i Donji Miholjac te općina Magadenovac i Marijanci u Osječko-baranjskoj županiji. Na istražnom prostoru nalazi se osam istražnih bušotina koje su bile izrađene tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina. Temperatura u ležištu je 146 stupnjeva.

KOTORIBA I DUBRAVA

Istražni prostor „Kotoriba“ nalazi se na području općina Kotoriba i Donja Dubrava u Međimurskoj županiji. Geotermalni potencijal otkriven je izradom četiri istražne bušotine sedamdesetih i osamdesetih godina.. Konačna dubina bušotina je od 3450 do 4000 metara s temperaturama u rasponu od 130 do 170 stupnjeva.

ĐURĐEVAC I KLOŠTAR

Istražni prostor „Leščan“ nalazi se na području grada Đurđevca te općina Kalinovac i Kloštar Podravski u Koprivničko-križevačkoj županiji. Geotermalni potencijal područja Leščan je otkriven istražnom bušotinom početkom devedesetih. Konačna dubina bušotine iznosi 4835 metara s temperaturom od 196 Celzijevih stupnjeva.

SELNICA I SVETI JURAJ

Istražni prostor „Međimurje 5“ nalazi se na području općina Selnica i Sveti Juraj na Bregu u Međimurskoj županiji. Geotermalni potencijal otkriven je izradom istražnih bušotina šezdesetih i sedamdesetih godina. Konačna dubina bušotine Međimurje-5 iznosi 3079 metara s temperaturom na dnu od 133 stupnja. Testiranjem svih bušotina utvrđen je geotermalni potencijal s temperaturama od 110 do 139 stupnjeva.

preneseno s: www.danica.hr

Scroll to Top Skip to content