Marijan Branilović Pajo bere marune na svom imanju u Zasadbregu

Marun je oplemenjena sorta kestena. Kao i običan, pitomi kesten upotrebljava se najviše u  slastičarstvu. Upotrebljava se u izradi torti, raznih pita, kolača, rolada, pudinga, pjenastih krema, palačinki, fritula, uštipaka i sladoleda.

Onako na prvu, sve nas maruni asociraju na Istru i Lovran. No, sve više Međimuraca ima ih u svom dvorištu s time da posljednjih godina niču i prave male plantaže. Već ih sada ima nekoliko i kako se može vidjeti, stabla sasvim lijepo napreduju i rode krupnim plodovima.

Među njima je i Marijan Branilović Pajo iz Zasadbrega koji ima pune ruke posla jer je berba u tijeku.

Najkrupniji plod koji je dosad ubrao imao je 51 gram.

preneseno s: www.mnovine.hr
objavila: Vlasta Vugrinec

Cijelu priču o uzgoju maruna na imanju Marijana Branilovića donosimo u tiskanom izdanju aktualnog broja Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 23. rujna.

Scroll to Top Skip to content